Energie wordt de komende jaren nog goedkoper
donderdag, 02 mei 2013 10:53

De ACM (Autoriteit Consument & Markt) heeft bekend gemaakt dat energie de komende jaren goedkoper zal worden in Nederland. De reden voor het goedkoper worden van energie is dat netbeheerders minder geld mogen vragen voor de transportkosten van energie.

Netbeheerders kunnen door de lage rentestand goedkoper geld lenen waardoor zij minder geld hoeven te rekenen voor het transport van energie. De netbeheerders worden verplicht om van 2014 tot en met 2016 jaarlijks de transportkosten van energie te verlagen. De nieuwe energietarieven zijn gebaseerd op betaalbaarheid voor de consument waarbij rekening gehouden wordt met voldoende marge bij de netbeheerders zodat noodzakelijke investeringen gedaan kunnen worden in het transport van energie. Deze investeringen zijn belangrijk om zeker te zijn dat energie geleverd kan worden.

De lagere energiekosten zijn nog niet definitief. Netbeheerders krijgen nu de mogelijkheid om te reageren op de plannen en in het najaar worden de energietarieven definitief verlaagd. In een eerste reactie laat Koepelorganisatie Netbeheer Nederland weten het niet eens te zijn met de verlaging van de transportkosten van energie. Zij zeggen dat door deze verlaging er minder geïnvesteerd kan worden in het energienet. De koepelorganisatie zal met een tegenvoorstel komen bij de ACM. De ACM hoeft echter niet in te gaan op een dergelijk voorstel van de koeporganisatie. Hierop kan de koepelorganisatie naar de rechter stappen, waarbij de rechter bepaalt of de verlaging van de transportkosten van energie doorgevoerd wordt. Netbeheerder Tennet is aan het bestuderen of er na de verlaging van de transportkosten nog voldoende ruimte overblijft om te investeren in het energienet.

> Ervaringen met de goedkoopste energieleverancier