De krim en de effecten op de energieprijzen
donderdag, 20 maart 2014 17:31

Energie in de krimDe Krim is op dit moment een populair gespreks onderwerp, afgelopen maanden was het al onrustig. Echter heeft Rusland nu de Krim bezet, Dit kan veel effect hebben op de energie prijzen in Nederland.

Europa en de energie prijzen.

Europa is sancties aan het voorbereiden, hoewel dit 1 zijdig lijkt is dit niet zo. Europa en Rusland hebben veel handel met elkaar, bijvoorbeeld: wapens, graan en ook energie. Ongeveer 30% van de energie die aan Europa geleverd wordt komt uit Rusland.

De energie die uit Rusland komt is voornamelijk gas. Doordat er zo veel energie uit Rusland komt is Europa traag met het opleggen van sancties, aangezien dit later voor problemen kan zorgen. Als Europa besluit om Rusland in een financieel isolement te zetten kunnen de russen dus de gaskraan dicht draaien.

Het effect op de energieprijs.

Als Rusland besluit om de gaskraan dicht te draaien heeft dat een direct effect op de energie die geleverd word aan Nederland. Het is in 2010 en in 2012 al eerder gebeurt dat Rusland de gaskraan gedeeltelijk heeft dichtgedraaid. Als we uit ervaringen uit het verleden kijken zal de energieprijs direct omhoog gaan.

Heeft u op dit moment een variabel gas tarief dan is het belangrijk dat u deze nu vast zet (als u dit kunt doen). Het is dus ook verstandig om naar een vast tarief te gaan als u dit nog niet had. Essent en Nuon zullen de grootste slachtoffers van dit conflict worden, aangezien deze bedrijven een groot deel van het geleverde gas uit Rusland krijgen.

Als u ervaringen heeft met Nuon of Essent, laat het ons weten.