Essent ZekerDalen of Nuon Ideaal
woensdag, 16 april 2014 13:36

Essent verkoopt energiecontracten onder de naam Zekerdalen. Bij Zekerdalen is het zeker dat de prijs daalt. Nuon heeft daarentegen het energiecontract Nuon Ideaal. Bij dit contract kan de prijs dalen. De contracten van Essent en Nuon lijken hetzelfde ingericht maar in de praktijk is dat anders.

Essent ZekerDalen

Essent ZekerDalen is een vast contract. Bij dit contract zet u de gasprijs voor 3 jaar vast. Het leveringstarief van stroom daalt echter over 3 jaar met 20%. Stel uw jaarlijks verbruik in 2014 is 3500 kWh. Met Essent ZekerDalen zijn uw stroomkosten in 2014 ongeveer 774,- euro. In 2015 zal het leveringstarief met 10% dalen. Het leveringstarief is het variabele deel van de energiekosten. Met Essent ZekerDalen heeft u in het eerste jaar een korting van 26 euro op het leveringstarief. Dit betekent dat de energiekosten in 2015 ongeveer 748,- euro zijn. De totale korting is exact 58,80 euro in 3 jaar. Dit is dus ongeveer 17 euro per jaar.

Nuon Ideaal

De ervaringen met Nuon zijn over het algemeen negatief. Nuon Ideaal is een vast contract van 1 of 2 jaar. Bij het Nuon Ideaal contract zet je de energieprijs vast voor de looptijd. Als de energieprijzen dalen, dan daalt uw energieprijs ook. Dit betekend bijvoorbeeld dat u voor een half jaar kan genieten van korting als de prijs lager is dan uw vaste energieprijs. Als de energieprijs stijgt, heeft u daar geen last van. U betaalt dan gewoon uw normale energieprijs.

Besparingen met Essent ZekerDalen

Om een vergelijking te maken tussen het contract van Essent en Nuon gebruiken we de stroom prijzen uit 2012 en 2013. Deze prijzen zijn online beschikbaar op de website van het CBS.

Hieronder is een grafiek over de stroomkosten. De grafiek laat de stroomkosten per jaar zien als in 2012 voor Essent ZekerDalen was gekozen.

Essent zekerdalen

De prijzen in de grafiek zijn berekend met een tarief van 0,2302 cent per kWh. Als u in 2012 het ZekerDalen contract van Essent had aangeschaft, was uw korting ongeveer 29,40 per jaar. Belangrijk is dat Essent 10% korting geeft op de leverkosten. Dit betekent dat er geen korting is op de energiebelasting.

Besparingen met Nuon Ideaal

Hieronder zijn 2 grafieken over de leveringsprijzen van stroom en gas. De grafieken laten het verschil zien tussen Nuon Ideaal en de gemiddelde leverprijs, zie CBS.

Stroomprijzen 2012 tot en met 2013

Het groene gedeelte is de korting die u krijgt bij Nuon Ideaal. Het groene gedeelte is ongeveer 1750 kWh. Bij Nuon Ideaal is de korting, net als bij Essent ZekerDalen, alleen over het leveringstarief. Deze korting kan oplopen naarmate u meer verbruikt of als de stroomprijs daalt.

 

Gasprijzen 2012 tot en met 2013

Aangezien de leverprijs van gas niet onder de vaste prijs is uitgekomen sinds 2012, is er ook geen korting gegeven.

Conclusie

Omdat de prijzen van morgen niet te voorspellen zijn. Is er in de vergelijking uitgegaan van een contract dat is afgesloten in 2012. Het voordeel van Essent ZekerDalen is dat de stroomprijzen al bekend zijn. Hierdoor kan u zelf de korting uitrekenen. Het is belangrijk om te realiseren dat de 10% korting geld op de leverprijs en niet op de volledige energiekosten.

Nuon ideal is gunstig als de energieprijs gaat dalen. Hoewel het niet zeker is dat de energieprijs zal dalen is het voordeliger dan een variabel contract. Bij een normaal variabel contract van Nuon kan de energieprijs stijgen, bij Nuon Ideaal is dit niet het geval.

Essent is een betere keuze in vergelijking tot Nuon. Buiten het feit dat Essent ZekerDalen garantie geeft op korting zijn de ervaringen met Essent beter. Als u meer interesse heeft in energie ervaringen met Nuon of Essent:

> Ervaringen met Essent

> Ervaringen met Nuon